A A A K K K
для людей з порушеннями зору
Комунальний заклад
"Степанецький ліцей - опорний заклад загальної середньої освіти"
Степанецької сільської ради об `єднаної територіальної громади Черкаської області

Сексуальне насильство в інтернеті. Що робити якщо став жертвою сексуального насильства?

Дата: 23.12.2020 11:44
Кількість переглядів: 429

Сьогодні в інтернеті на дітей чекає багато ризиків, про які часто не знають ані діти, ані вчителі та батьки. Давайте розберемось, що є що.   

Кібергрумінг – налагодження довірливих відносин з дитиною з метою подальшого сексуального насильства в інтернеті чи офлайн.

Наразі в Україні не є (не вважається) злочином.

Злочинці з усього світу знайомляться у соціальних мережах та онлайн-іграх з дітьми в Україні та вимагають у них робити сексуальні дії перед камерою. Також це може бути підготовкою до злочину в оффлайн.

Секстинг – це обмін сексуальними повідомленнями, фото чи відео із використанням засобів зв’язку.

Тобто надсилання в месенджерах чи соціальних мережах, чатах онлайн ігор тощо.

Дуже часто діти стають жертвами секстингу, тому що не вбачають в цьому реальної загрози, а думають лише, що це цікавий та безпечний спосіб пізнати свою сексуальність, отримати компліменти на рахунок своєї зовнішності за допомогою схвальних коментарів чи "лайків". 

Для підлітків це може бути способом виразити свою довіру та симпатію до того, кому вони надсилають свої повідомлення, проте іноді такі дії можуть бути результатом примусу або шантажу (іноді навіть від реальних хлопця чи дівчини).

З моменту, коли підлітки поширюють або надсилають в приватні повідомлення такі фото, вони втрачають над ним контроль, адже видалити зображення може бути технічно складно, а інші користувачі можуть зберігати їх та використовувати на власний розсуд.

Внаслідок цього діти можуть зазнавати психологічних травм через відчуття провини, цькування з боку однолітків та засудження з боку громади.

Насправді, це явище стосується не лише дітей та підлітків, але й дорослих. Проте, це окрема тема.

Наразі статистики щодо секстингу в Україні немає. Але на діючу гарячу лінію в 2018 році потрапило понад 2 800 звернень, що

стосувались секстингу. 

Сексторшен – налагодження довірливих стосунків з дитиною з метою отримання інтимних фото чи відео із подальшим шантажем розповсюдити ці матеріали.

Мета – отримати гроші від дитини чи більш інтимні матеріали для продажу.

У країнах з розвинутим законодавством у цій сфері вже є випадки і судових рішень, якими визнано факт згвалтування через інтернет.

Наприклад, ще 2017 року в Швеції засудили чоловіка, який таким чином зґвалтував 27 дітей, змушуючи їх виконувати сексуальні дії за допомогою веб-камери (записуючи відео або в прямому ефірі).

Дослідження Лінчепінзького університету Швеції показує, що діти, які постраждали від сексуального насильства, зазнають ще більшої шкоди, якщо знають, що зловживання було зафіксовано документально.

Травма ще сильніша, якщо їм відомо про розповсюдження зображення в інтернеті. Все подальше життя дитини проходить у страху, що її впізнають. 

Внаслідок цього діти можуть зазнавати психологічних травм через відчуття провини, цькування з боку однолітків та засудження з боку громади.

Насправді, це явище стосується не лише дітей та підлітків, але й дорослих. Проте, це окрема тема.

Наразі статистики щодо секстингу в Україні немає. Але на діючу гарячу лінію в 2018 році потрапило понад 2 800 звернень, щостосувались секстингу. 

Інтернет – це безліч можливостей, але ж разом із тим – це безліч загроз. І лише об’єднавши наші зусилля ми зможемо уберегти дітей від новітніх загроз, які еволюціонують кожного дня.

Що робити якщо став жертвою сексуального насильства?

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень