A A A K K K
для людей з порушеннями зору
Комунальний заклад
"Степанецький ліцей - опорний заклад загальної середньої освіти"
Степанецької сільської ради об `єднаної територіальної громади Черкаської області

21 березня – Міжнародний день людини з синдромом Дауна

Дата: 21.03.2024 15:03
Кількість переглядів: 47

Дата проведення Міжнародного дня людини з синдромом Дауна – 21-й день третього місяця – обрана не випадково і символізує трисомію 21-ї хромосоми, яка зумовлює синдром Дауна.

Синдром Дауна — одна з найбільш поширених форм генетичної патології, пов’язана з присутністю додаткової хромосоми в клітинах людини. Ймовірність народження дитини з синдромом Дауна становить 1:600-800 новонароджених і не залежить від раси, місця проживання, способу життя або соціального становища батьків. Ризик народження дитини з синдромом Дауна збільшується з віком матері та, меншою мірою, але все-таки залежить і від віку батька. Одним із чинників ризику є також близькоспоріднені шлюби.

Синдром Дауна, крім характерної зовнішності, пов’язаний також із множинною патологією внутрішніх органів: до 75% осіб із синдромом Дауна страждають на порушення слуху (найчастіше — приблизно у 60% випадків — внаслідок порушення функції середнього вуха), 45% мають вроджені вади серця, часто приєднується патологія зору, нервової системи, шлунково-кишкового тракту, щитоподібної залози тощо. Раннє виявлення цих порушень та своєчасне лікування дозволяють значно покращити перспективи майбутнього розвитку, навчання та соціальної адаптації таких дітей, а також прогнози щодо стану здоров’я і тривалості життя.

Синдром одержав назву на честь англійського лікаря Джона Дауна, який вперше описав його ще в 1866 році. Зв'язок між походженням генетичної патології і зміною кількості хромосом була виявлена тільки в 1959 році французьким генетиком Жером Лежен. У суспільстві зневажливо вважають, що через генетичні порушення люди з синдромом Дауна не можуть повноцінно жити, вчитися і працювати. Але це не так! Багато сонячних люди вже довели світові, що синдром Дауна не вирок і з таким діагнозом можна досягти великого успіху в житті і кар'єрі.

Пацієнти з синдромом Дауна навчаються і, за умови застосування відповідних методик, можуть певною мірою розвиватися в інтелектуальному плані. Народжені з синдромом Дауна діти можуть навчитися не тільки самообслуговуванню, а й читати, рахувати та писати, іноді їм доступні і спеціальні знання. Коефіцієнт інтелекту (IQ) людей з синдромом Дауна коливається від 20 до 75 (нормою вважають IQ більш ніж 70).

Людям з синдромом Дауна притаманна відкритість, життєрадісність та добродушність. Вони можуть бути обдаровані художніми, музичними, артистичними, спортивними талантами. Відзначається, що чим більше такі діти спілкуються з однолітками, чого вони найчастіше щиро прагнуть, тим менш помітним стає відставання їх у психічному та фізичному розвитку.

Щоб подолати стереотипи у сприйнятті «сонячних людей» (саме так називають осіб із синдромом Дауна), потрібно більше про них говорити, показуючи різні сторони їхнього життя. Лише за такої умови така людина перестане бути незвичайним явищем, ставши повноцінним членом суспільства.

Ці діти потребують нашої допомоги, любові, розуміння та взаємної поваги.

Джерела: http://labcentr.kr.ua/?p=21488http://surl.li/rubvj



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень