A A A K K K
для людей з порушеннями зору
Комунальний заклад
"Степанецький ліцей - опорний заклад загальної середньої освіти"
Степанецької сільської ради об `єднаної територіальної громади Черкаської області

Поради для батьків-вимушених переселенців

Дата: 16.04.2024 20:22
Кількість переглядів: 64

Упродовж свого життя кожна людина стикається з більш-менш значними особистісними втратами – це природна сторона нашого життя. У кожної людини існують досить чіткі уявлення про те, кого чи що їй було б особливо шкода втратити. Все це, звичайно, досить індивідуально. Порушення, що розвиваються після пережитої психологічної травми, стосуються всіх рівнів людського функціонування, призводять до стійких особистісних змін не лише у безпосередніх учасників, а й у очевидців та членів їхніх сімей. 
    На жаль, діти вимушених переселенців зазнають важких переживань внаслідок стресових ситуацій. І, разом з тим, вчені доводять наявність захисних чинників у дитини, які допомагають їй вижити у критичних ситуаціях. До них вони відносять якості характеру дитини та навколишнє середовище, що надає їй необхідну підтримку. 
    Неоціненну роль при цьому знову грає сім'я. Що стабільніша, згуртованіша сім'я, то легше дітям долати негаразди.  Вона служить своєрідним амортизатором проти всіх зовнішніх небезпек, що загрожують дитині. Тому надважливо в першу чергу піклуватися про себе!
    Після перенесених стресів у вас можуть виникнути різні психічні та фізичні стани. Крім побоювань за власне здоров'я та здоров'я своїх найближчих родичів, ви можете також відчувати занепокоєння і за інших людей, за яких повинні нести відповідальність – членів сім'ї, друзів або сусідів, які потребують сторонньої допомоги, а можливо, ви оплакуєте втрату одного або декількох членів сім'ї чи друзів. Через втрату роботи, доходів ви можете почуватися сильно пригніченим і, можливо, у депресії. Все це може вплинути на вашу здатність дбати про своїх дітей. 
     Для того, щоб успішно впоратися з «новою» батьківською роллю, вам самим має бути добре. Якщо ви в стресі, вас мучать наслідки війни або ви відчуваєте безпорадність у щоденному житті, то це позначиться на вашому з дитиною спілкуванні. У цьому випадку ви не зможете стимулювати дитину тією мірою, яка їй необхідна. Ви, можливо, зовсім не в змозі бути частиною значущого спілкування з дітьми, яке їм потрібно. А оскільки діти залежать від вашої турботи, то це стає порочним колом. 
     Дбати про себе ви можете у різний спосіб:
1. Користуйтеся своїми ресурсами. Пам'ятайте, що це непростий час, але ви можете впоратися з цим. Прийміть невизначеність майбутніх часів. Ви неодноразово справлялися з труднощами в інші непрості періоди свого життя. Використовуйте навички та ресурси, які у вас вже є. Намагайтеся залишатися оптимістичними та позитивними, наскільки це можливо. Пам'ятайте, що ви не самотні у своїх переживаннях та почуттях. Багато людей відчувають нині те саме, що й ви. 
2. Критично ставтеся до ЗМІ. Сучасна людина зажди хоче знайти відповіді на ті питання, які турбують її, бути обізнаною щодо подій у своїй країні та світі.  Однак ставлення до нової інформації є не завжди критичним в силу її великого масиву, швидкості оновлення, браку часу, вміння аналізувати тощо. Важливо дотримуватися інформаційної гігієни.
3. Не пригнічуйте емоції та почуття. Дозвольте собі та своїм дітям відчути втрати, які ви пережили. Намагайтеся бути терплячими до змін у тому, як ви почуваєтеся. Це природна реакція на те, через що ви проходите. 
4. Використовуйте методи, наведені вище. 
Уникайте таких способів боротьби зі стресом, як: переїдання, надмірне захоплення азартними іграми або вживання алкоголю. Це лише підвищить рівень стресу і погіршить ваше становище у довгостроковій перспективі. 
5. Музика та рух. Якщо ви в стресі або відчуваєте тривогу, то знайте, що музика і рух хороший спосіб знайти спокій у душі і тілі. Ходьба в швидкому темпі, біг у швидкому темпі або танці позбавляють депресії та викликають позитивні думки. 
Записуйте думки та почуття. Людина може покращити стан свого здоров'я, якщо записуватиме свої внутрішні думки і почуття стосовно тих подій, які їй довелося пережити. Немає необхідності писати протягом тривалого часу, достатньо 15-20 хвилин щодня протягом 3-5 днів, коли ви запишите все те, що трапилося, думки та реакції, які ви відчуваєте. 
Спілкування з іншими. Спілкування та контакти з іншими є хорошою передумовою успіху, як у часі, так і у майбутньому. Корисно також обговорити з іншими батьками, як вони впораються з роллю батьків, і отримати та поділитися порадами. Коли ви ділитеся своїми радощами та смутками з іншими, це дає вам почуття задоволення та відчуття, що ви не самотні.
Природні методи саморегуляції емоційних станів. Багато чого в психічному житті людини обумовлено не лише соціальними умовами, а й нашою біологічною організацією. На нас, як біологічних істот, впливають природні чинники. Наш психічний стан може покращити відвідування лісу, поля, споглядання неба, зірок на ньому або водоймів. 
    Важливо пам'ятати, що це все тимчасово, і ви неодмінно зможете пройти через всі випробування!

За матеріалами посібника І.Зубіашвілі “Поради для батьків-вимушених переселенців”.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень