A A A K K K
для людей з порушеннями зору
Комунальний заклад
"Степанецький ліцей - опорний заклад загальної середньої освіти"
Степанецької сільської ради об `єднаної територіальної громади Черкаської області

Роль батьків у збереженні і зміцненні здоров'я дітей

Дата: 26.02.2024 22:15
Кількість переглядів: 55

На актуалізації у дітей та молодших підлітків  цінності здоров’я, формування у них мотивації й поведінкових установок, потрібних для збереження та зміцнення здоров’я,  найбільше впливає стиль життя в сім’ї, міжособистісні стосунки і спільне проведення дозвілля батьків із дітьми.   

            Серед чинників, що впливають на здоров’я, важливе місце належить харчуванню. Однією з головних проблем здоров’я дітей є поширення надлишкової ваги та ожиріння серед дітей та підлітків. Діти з ожирінням більше піддаються ризику розвитку діабету 2-го типу та серцево-судинних захворювань, вони досить часто потерпають від стигми і дискримінації і, відповідно, розвитку психологічних проблем та соціальної ізоляції.

            Причинами поширення надлишкової ваги та ожиріння серед дітей і підлітків здебільшого є нераціональне харчування та малорухливий спосіб життя. Чудово, якщо батьки дають приклад дотримання принципів здорового пособу життя і харчування, в тому числі приділяють час обговоренню важливих питань розвитку та впливу на це корисних і шкідливих харчових звичок.

             Фахівці радять батькам:

1. Беріть із собою дітей у магазини та на базари. Спільний вибір і купівля здорових продуктів — перший крок у формуванні навичок здорового харчування.

2. Варто зазначити, що жорстка заборона на споживання певних продуктів може лише привернути увагу дітей до них. Бажано роз’яснювати користь і шкідливість для здоров’я певних продуктів і страв.

3. Обговорюйте з дітьми меню на день і залучайте їх до приготування їжі.

4. Пам’ятайте: батьки відповідальні за оптимальний режим харчування дітей. Снідайте та вечеряйте разом із дітьми. Створіть комфортні умови для прийняття їжі якомога частіше в родинному колі.

5. На перекуси в школу дітям найкраще давати овочі і фрукти, горіхи і пляшку води .

6. Залишайте на столі тарілки із сухофруктами, фруктами, горіхами, зерновими хлібцями. Це дозволить дітям перекусити здоровою їжею протягом дня вдома.

7.  Стежте, щоб дитина пила достатньо води.

8. Займіться домашньою випічкою разом із дітьми. Так ви не тільки убережете їх від надмірної кількості трансжирів, що містяться в багатьох кондитерських виробах , а і дасте можливість набути навичок приготування їжі та цікаво проведете час.

            Одним з основних правил ЗСЖ та умовою росту й розвитку людини є достатня рухова активність. Заняття спортом і фізичними вправами приносять користь для розвитку і здоров’я дітей, допомагають поліпшити стосунки та взаєморозуміння між дітьми, сприяють підвищенню працездатності та успішному навчанню. На практиці доведено, що діти, в яких фізична активність триває щонайменше п’ять годин на тиждень, отримують кращі оцінки порівняно з тими, хто присвячує їй менше однієї години на тиждень .

             Сучасні діти здебільшого віддають перевагу пасивному дозвіллю (перегляд відео, телепередач, гра в комп’ютерні ігри, спілкування в соцмережах тощо). У зоні ризику погіршення здоров’я перебувають учні, що проводять перед екраном більше 2 годин на добу.

            ПОРАДИ БАТЬКАМ 

1. Заохочуйте дітей ходити пішки або їздити на велосипеді

2. Займайтеся разом спортом, гуляйте в парку, лісі, на ігровому майданчику;

3. Фізичну активність не слід сприймати тільки як спорт. Це також ігри, ходьба, виконання побутових справ, танці.

4. Залучайте дітей до участі в домашніх справах — закупівлі продуктів, роботі на присадибній ділянці, прибиранні подвір’я, згрібанні листя або прибиранні снігу — це теж фізична активність;

5. Подаруйте дітям спорядження для активних занять — велосипед, ролики, скакалку, м’яч, скейт-борд тощо;

6. Якщо в родині є собака, то вигулювати його може дитина — це додаткові хвилини її фізичної активності та перебування на свіжому повітрі.

Здорова нація – це важливо!

Практичний психолог ліцею Юлія Шинкаренко

(за матеріалами «Healthy Schools: заради здорових і радісних школярів”)

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень