A A A K K K
для людей з порушеннями зору
Комунальний заклад
"Степанецький ліцей - опорний заклад загальної середньої освіти"
Степанецької сільської ради об `єднаної територіальної громади Черкаської області

Новини

Дата: від до Скинути

Лялька-мотанка

Українська лялька-мотанка була не просто іграшкою, а й оберегом, символізувала неперервний зв’язок між поколіннями. У 20 столітті Український народ пережив непоправних людських втрат це війни, репресії, голодомори, депортації, штучне “перемішування” населення таким чином люди не мали змогу передати культурну спадщину своїм дітям і з часом мотанки себе віджили.    Лялька - мотанка є архетипом, адже із часу виникнення й до сьогодення зберегла багато значень. Лялька мотанка робиться шляхом намотування ниток, вплітаючи в них сухі трави, квіти, зерна. Вона схожа на свою сестру, яка робилася з глини і в неї також додавали зерно, борошно або злаки. Трипільці вирощували льон, коноплі й було розвинене ткацтво. І до сих пір вважають що лялька зроблена з ниток льону або коноплі має сакральне значення .     Лялька - мотанка відома з незапам’ятних часів і була оберегом в українській родині. Головне призначення ляльки –берегти душу свого власника від зла й нечистих помислів. Це могутній магічний талісман та символ зв’язку між поколіннями, знана в багатьох культурах земної кулі. В давнину такі ляльки використовувалися як ритуальні, обрядові, а потім колекційні.

17:41 27.10.2021

Тиждень біології та хімії

Підійшов до завершення тиждень біології та хімії у ліцеї, який проходив з 11 по 22 жовтня 2021 року. Ці дні були насиченими, пізнавальними, інтелектуальними та продуктивними.  Впродовж тижня учні 11 класу провели етикетування кімнатних рослин,  шестикласники виготовляли «Трав’яничка», а учні 7-х класів  змагалися у  квест – грі «Цікава біологія».   Здобувачі освіти закладу долучилися також  до акції «Подаруй кімнатну рослину ліцею», завдяки якій  озеленили свої класні кімнати. Переживання, емоції, азарт – все це відчули учні 10-11 класів,  які  стали учасниками інтелектуальної гри  «Що? Де? Коли?».  З невеликою перевагою перемога дісталася десятикласникам. Також учні  8-11 класів висадили 50 саджанців вздовж вхідної алеї та  поблизу стадіону.  Сподіваємося, що  тиждень біології та хімії допоміг учням значно розширити свій кругозір та збагатити освітній потенціал.

22:33 22.10.2021

Акція " Зелена планета з МХП"

Сьогодні учні , працівники нашого ліцею та представники Благодійного фонду " МХП - Громаді " прийняли участь у Всеукраїнській екологічній акції з озеленення сільських територій " Зелена планета з МХП " з підтримки  Виконавчого комітету Степанецької сільської ради ОТГ та Благодійного фонду " МХП - Громаді".

16:42 21.10.2021

Книга- це дивний світ

З учнями шостого класу була проведена виховна година на тему : «Книга- це дивний світ».

12:57 20.10.2021

Ми знаємо все про край , де ми живемо

В рамках місячника шкільних бібліотек з учнями 9-А класу було проведено брейн-ринг турнір на тему:"Ми знаємо все про край , де ми живемо". Мета гри розвивати в учнів уміння спілкуватися,вільно висловлюватися, вести дискусію, відстоювати свою думку.

12:53 20.10.2021

З Міжнародним днем кухаря !

20 жовтня вітаємо всіх причетних з Міжнародним днем кухаря ! Ті , хто зробив роботу на кухні професією, ентузіасти кулінарії і просто ті хто  вміють смачно готувати - всі приймають сьогодні вітання. Міжнародний день кухаря відзначають саме 20 жовтня не випадково - саме ця дата була заснована в 2004 році з ініціативи Всесвітньої асоціації кулінарних співтовариств. Ця організація , до речі , налічує 8 мільйонів членів - представників кухарської професії з різних країн. Тому не доводиться дивуватися , що професіонали світової кухні знайшли своє свято. Святкування Міжнародного дня кухарів ( International Chefs Day ) в більш ніж 70 країнах набуло масштабного характеру. Дорогі наші кухарі ! Щиро і від душі вітаємо вас з вашим професійним святом! Нехай ваше життя буде солодким , любов - гарячою , натхнення - гостреньким , і якщо удача - це сіль, то нехай блюдо у вашому житті буде пересоленим. Вітаємо з днем кухаря!

12:50 20.10.2021

Walk for Freedom/Хода за свободу

18 жовтня о 14.00 в м.Черкаси на Соборній площі, відбудеться акція «Walk for Freedom/Хода за свободу» з нагоди Європейського дня боротьби з торгівлею людьми.

17:42 18.10.2021

Виставка "Стежинами рідного краю"

У самому серці України пульсує життям наша батьківщина – славна Черкащина! Черкаська земля прекрасна сьогоденням і славна минулим, де переплелися радість і журба, велич перемог і гіркота поразок. У кожної людини в житті є щось таке сокровенне, найрідніше, без чого вона не може навіть уявити свого життя. Це рідний батьківський край, де вперше дитиною побачила світ, ясне сонечко, дрібні сльозинки дощу на віконному склі, ріжок молодого місяця між міріадами зір, чисту зелену травичку і тисячі різних квіт, які радували серце своїм розмаїттям.  Це та земля, по якій ми зробили свої перші кроки, земля наших батьків, дідів і прадідів, і вона найдорожча за все на світі. Вона єдина, де ми почуваємо себе вдома, затишно і привітно. І, де б людина не жила потім, а зі своїм краєм вона пов’язана невидимою ниточкою, яка не відпускає від себе, живить душу рідним теплом і дає наснагу. Ми разом з вами в рамках місячника бібліотек  знайомимося  з виставкою "Стежинами рідного краю"

17:35 18.10.2021

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень